Rok 2012 bude rokem kontroly

Jízda po Maďarsku. Motoristé pozor! Po celý rok se budou provádět zpřísněné a neúprosné kontroly na všech komunikacích. Maďarsko chce zvýšit dopravní disciplínu, což zřejmě udělá dobře i státní pokladně...Rok 2012 přináší Maďarům hodně novinek. Novinky nejsou vždycky zrovna dobré, ale teď Vám napíšeme o jedné, která se netýká jen nás Maďarů, ale všech, kteří používají maďarské silnice a dálnice, tedy jedním slovem motoristů.
Kdysi jsme radili, že pokud Vás v Maďarsku zastaví policista - udělal to určitě z dobrého důvodu – sklopte oči, usmívejte se a možná Vás bude stát přestupek jenom zdlouhavé poučení a to v maďarštině, čemuž jste stejně nerozuměli...
Máme dojem, že od ledna 2012 to už bude málo, jako v maďarském plněném zelí kedluben... Po celý rok se budou provádět zpřísněné a neúprosné kontroly na všech komunikacích. Maďarsko chce zvýšit dopravní disciplínu, což zřejmě udělá dobře i státní pokladně... Měření rychlosti, správné parkování, přednost pro chodce (novinka: řidič musí respektovat i pouhý úmysl chodce přejít vozovku), dodržování dočasného omezení rychlosti.
U dosavadních kontrol cizinci pochodili nejlépe - většinou nevlastnili místní měnu ve výši pokuty, policisté platební karty nebrali. Ale bude, respektive už je, to jinak. Při masových kontrolách řidič narušující dopravní pravidla, bude doprovozen na parkoviště nákupních středisek, kde jsou v hojném počtu jak banky tak pošta. V bance si může řidič vybrat peníze a pokud by je měl s sebou, pak složenku s pokutou může uhradit na poště.
Takže pro Vás máme pár užitečných rad: jeďte opatrně, dodržujte předepsanou rychlost (po dálnici 130 km/h, v osadách 50 km/h, berte vážně dopravní omezení), neparkujte před přechodem pro chodce (povolená vzdálenost od přechodu 5 m), respektujte plnou čáru, v autě nepoužívejte mobilní telefon (výše pokuty za takový přestupek je kolem 10 tisíc korun), každý cestující musí používat bezpečnostní pásy (i na zadním sedadle - za cestující zodpovídá vždy řidič vozidla), nejezděte bez dálniční známky (pokud si ji zapomenete koupit, po pár kilometrech Vás zcela určitě zastaví buď policie, nebo Správa silnic a dálnic).
Přejeme šťastnou cestu a šťastný návrat domů.